Statistik

Det roliga med tidningar är att de gärna presenterar statistik i enstaka värden och inte i intervall. Den som har mer tankeverksamhet än en rubriksjagande journalist ser förhoppningsvis rätt lätt problemet när siffror ska jämföras med varandra. Inte för att man av nedanstående på något sätt kan avgöra vad som faktiskt är en minskning eller ökning eftersom inga felvärden anges, men i magen känns det tveksamt som att 0,5 procentenheter är en statistiskt säkerställd skillnad, eller hur? Och är den inte säkerställd är det inte heller någon skillnad. Men det vet vi ju inte. Eller jo, tydligen vet Dagens Industri eftersom de skriver om det i så klara ordalag, det är bara trist bara att de inte låter oss, läsarna, ta del av samma information.

 

Arbetsmarknadsdepartementets medlingsinstitut konstaterar också att skillnaden blivit större mellan män och kvinnor sedan 2006, då kvinnorna tjänade 84,2 procent av männens löner. 2007 tjänade de 83,7 procent av männens löner. 

I de fall där rör sig om samma yrke, med samma utbildning, ålder och arbetstid har löneskillnaden mellan könen däremot minskat. Den nya skillnaden där ligger på 6,5 procent i snitt, till männens fördel. Därför vill medlingsinstitutet inte rubricera den nya allmäna ökningen som diskriminering.


ullrika
15:16:04, 2008-09-10

det intressanta är om skillnaden faktiskt är 6,5 procent eller 6,5 procentenheter?


Du skrev
Name
Kom ihåg?

URL/Bloggadress:


Kommentar:


RSS 2.0